PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipnicy z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chojnicach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie października 2018 – czerwca 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 174 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Lipnica.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
8372,50 ton żywności;
1530 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 174 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 4 spotkania dla 102 uczestników,
• Żywieniowe - 1 spotkanie dla 19 uczestników,
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 14 uczestników.